Logo Preloader
Een aantal maanden voordat dit project begon, moest ik voor een expositie op de Tramkade zijn. Ik was hier verder nog nooit geweest, en wist niet echt waar ik moest zijn. Toen ik daar rondzocht, op een doodnormale zomerse vrijdagavond, was het terrein uitgestorven. Er brandde geen lichten, ik hoorde geen geluiden en zag niemand lopen. Ik had het gevoel dat ik inbrak, dat ik ergens kwam waar ik niet hoorde te komen. Ik voelde me niet op mijn gemak en ging zo snel mogelijk weer weg.

Een aantal maanden later hadden we met de groep een afspraak met Michael Bol, van Buro Kade. Hij vertelde ons over de Tramkade, en vooral de enthousiaste quotes over de begane grond bleef mij bij. De begane grond bestond uit horeca. Verschillende restaurants, cafГвЂs, en kroegjes. De doelgroep bestond uit creatievelingen, en het was een plek waar ontmoeting centraal stond.

Dit ging over dezelfde ruimtes als waar ik mij een inbreker had gevoeld, dus dit verhaal was heel erg in contrast met mijn gevoelens destijds. Daarnaast bedacht ik me, dat ik, in de periode dat ik van een dorp naar de stad вЂs Hertogenbosch verhuisde, juГst sterk behoefte had gehad aan een plek om mensen te leren kennen. Ik had mij eenzaam gevoeld, was vaak alleen en had moeite met het leggen van nieuwe contacten. Ik was een aantal maanden geleden al bezig geweest met een soortgelijk onderwerp, maar heb dit nooit met een voldaan gevoel af kunnen sluiten, dus besloot ik ook tijdens dit project hier op door te pakken. Zo ontstond SAMON.

WAAROM SAMON?

Avonden met vrienden aan het water zitten met een bbq, urenlang slenteren door de stad met vriendinnen, roddelen over flessen wijn. Ik zag het allemaal voor me toen ik wist dat ik in de grote stad zou gaan wonen. Het echte leven zou gaan beginnen.

Helaas was niks minder waar. Ik ben een behoorlijk introvert persoon, zeker bij mensen die ik niet ken. Het leggen van contact is een behoorlijk moeilijke opgave voor mij. En niet alleen voor mij, bleek na onderzoek. 1 op de 4 studenten ervaart eenzaamheid, en daardoor negatieve gevoelens. Ik besloot hier iets op te verzinnen, want, alleen is ook maar zo alleen.

IN VOGELVLUCHT

SAMON is een “simpele” app. Zonder poespas, je weet direct waar je aan toe bent. Maak een account aan, werk je profiel bij en leer mensen in je stad, maar ook je stad zelf kennen.

Het leggen van contact, om vervolgens vrienden te maken, staat centraal. Omdat de doelgroep over het algemeen introverte personen zijn, moet dit wel allemaal op een zo laagdrempelige manier. Daarentegen moet de gebruiker niet het idee krijgen dat hij als minderwaardig wordt beschouwd, dus het zal onopvallend gebracht worden. Nieuwe contacten leggen wordt leuk gemaakt. Uitdagend. Makkelijk.

OKE, VERTEL

De eerste stap na het aanpakken van een account, is het zo zorgvuldig mogelijk invullen van je profiel. Naast leeftijd, geslacht en woonplaats, wil de app ook graag wat meer informatie over je weten. Je hobby's. Wat doe je graag in je vrije tijd? Ga je graag een lang stuk fietsen? Of ben je meer van de Netflix? Honden of katten? Pizza of Sushi? Klassieke muziek of R&B?

Maar ook hoe je in het leven staat is belangrijk. Hoe denk je over de actuele politiek? Ben je iemand die het nieuws volgt? Wat vind je van alcoholreclame's? Op deze manier kun je ook je perfecte intellectuele matches vinden.

MAAR HOE?

Waar het "vleeskeurende swipen" Tinder typeert, pakt SAMON ook dat totaal anders aan. Onder het mom van laagdrempelig heb ik besloten om dit niet door middel van een geforceerde manier te laten matchen. Ik geef de gebruiker zelf de macht om te besluiten waar hij of zij het beste bij past, door met Clubhuizen te werken.

Clubhuizen zijn niets meer dan een stip op de kaart, precies op het centrale punt van de woonlocaties van de groepsleden. Zo behoudt ieder zijn privacy, maar heb je toch een indicatie van hoever men van je af zit.

Wanneer je op een stipje klikt zul je de namen van de leden te zien krijgen, de gemiddelde leeftijden en per persoon hoeveel overeenkomsten je met diegene hebt. Op basis hiervan kun je beslissen of je denkt dat een club geschikt is voor jou of niet. Wanneer je besluit van wel, klik je op het plusje en wordt je automatisch toegevoegd.

Clubhuizen kunnen aangeven (tijdelijk) geen leden aan te nemen, bijvoorbeeld omdat zij vol zitten.

EN DAN?

Wanneer je vervolgens een passend Clubhuis hebt gevonden, kan het kletsen beginnen. Je kunt er natuurlijk helemaal zelf voor kiezen hoe je dit aanpakt. Houd je het liever oppervlakkig, en wil je alleen maar wat vragen stellen over je nieuwe woonplaats? Dan zullen de groepsleden vast niet te beroerd zijn om deze te beantwoorden. Maar we hebben ook vast wat teksten voor je opgesteld die er voor zorgen dat je elkaar beter leert kennen. Deze templates kun je aanklikken en versturen.

Ik heb ervoor gekozen om de basis in groepsverband te doen, omdat dat het gevaar op een zoveelste "datingsapp" wegneemt. Natuurlijk bestaat de kans dat het met de ГГn beter klikt dan de ander, en kan er van alles opbloeien of heb je gewoon een vraag voor ГГn van de groepsleden, dus kun je, nadat je in een groep iemand hebt leren kennen, altijd alsnog individuele gesprekken starten.

HOE ZIT HET MET AFSPREKEN?

De app bevat een agendafunctie. Hier staan alle plaatselijk evenementen van de komende tijd aangegeven. Wanneer je er eentje tegenkomt die je leuk lijkt, kun je hier je aanwezigheid aangeven. Dit zullen je contacten kunnen zien. Als reactie hierop kunnen ze vragen om samen te gaan, maar je kunt dit ook ook zelf doen. Dit kan via de chat, maar hier is ook een functie voor ingebouwd in de agenda zelf. Dan hoef je het niet zelf te vragen.

Wanneer je een privГ-evenement aanmaakt, en daar de hele clubhuis voor uitnodigt, zullen alle leden dit evenement in hun agenda kunnen zien.

TOT SLOT

Wanneer je goed en wel in een groep zit, en een beetje bent gesetteld, zal je kortingsbonnen vrij gaan spelen. Dit zijn bonnen voor openbare locaties in de omgeving. De kern van dit idee is ontstaan uit het algemene doel: de drempel verlagen. Het gaat er niet om dat je voordelig ergens kunt gaan drinken, maar wel dat je ergens wat gaat drinken, in plaats van de gesprekken alsnog allemaal veilig vanuit achter je scherm te voeren.

Het is een stuk eenvoudiger om te zeggen “Goh, ik zie dat ik een kortingsbon voor cafà Buurt heb vrijgespeeld, hebben jullie zin om mee te gaan?”, dan dat je het volledig op eigen initiatief moet voorstellen. Daarnaast leer je op deze manier direct de stad kennen, op een speelse manier. De kortingsbonnen zullen uiteen lopen van 15% korting op je eerste bestelling, tot een gratis OV fiets voor een dag, zodat je samen een stuk kunt gaan fietsen. Uitnodigingen door kortingsbonnen worden natuurlijk ook in je agenda geplaatst.

LET OP, de onderstaande app is een prototype. Hoewel ik mijn best heb gedaan om de app zo volledig mogelijk te kunnen laten ervaren, is dit op sommige punten onmogelijk.

Voor de beste ervaring, volg deze route:

- Klik eerst door de inleiding heen, - Maak een account of log in,
- Vul bij PROFIEL je persoonlijke gegevens in,
- Kies bij hobby's je muzieksmaak,
- Beantwoord vast wat Breinbrekers,
- Ga terug naar Chats, en vervolgens naar Groepen,
- Zoek het dichtsbijzijnde Clubhuis en sluit je daarbij aan,
- Kijk wat Janet en Olaf in de chat te zeggen hebben, en reageer hier 1x op,
- Kijk in je agenda of er nog aankomende evenementen interessant zijn,
- Bekijk via het hamburgermenu linksbovenin je vrijgespeelde kortingsbonnen, bij de spaaracties en wissel een kortingsbon naar keuze in.

Mocht het prototype niet goed worden weergegeven via deze pagina, klik dan op deze link!